Spausdinti Siųsti nuorodą

Teisės aktai

2017.07.01

2017 m. liepos 1 d. Lietuvoje įsigaliojo naujas darbo kodeksas. Pateikiame svarbiausių naujovių apžvalgą.

Naujos darbo sutarčių rūšys

Naujame darbo kodekse numatytos naujos darbo sutarčių rūšys: pameistrystės darbo sutartis; projektinio darbo sutartis, darbinio mokymo darbo sutartis.

Liberalus požiūris į terminuotas sutartis

Naujame darbo kodekse nustatyta, kad maksimalus terminas vienai terminuotai sutarčiai – 2 metai, o kai su darbuotoju sudaroma terminuota sutartis skirtingoms funkcijoms atlikti, tuomet maksimalus terminas – 5 metai. Terminuotas sutartis bus galima sudaryti nuolatinio pobūdžio darbams, tačiau terminuotų sutarčių skaičius įmonėje negali viršyti 20 proc. nuo bendro sutarčių skaičiaus. 

Darbdavio pareiga tobulinti darbuotojo kvalifikaciją

Darbdavys nuo šiol privalės tobulinti darbuotojo kvalifikaciją tiek, kiek tai bus būtina jo funkcijoms atlikti. Bus privaloma imtis priemonių darbuotojų kvalifikacijos kėlimui bei gerinti darbuotojų gebėjimus prisitaikyti prie besikeičiančių darbo, verslo ir profesinių sąlygų.

Minimali mėnesinė alga tik už nekvalifikuotą darbą

Minimali mėnesinė alga galės būti mokama tik už nekvalifikuotą darbą. Nekvalifikuotu darbu laikomas darbas, kuriam atlikti nekeliami jokie specialūs kvalifikaciniai įgūdžiai ar profesiniai gebėjimai. 

Praplečiamos darbdavio teisės keisti darbo sutarties sąlygas

Darbdavys turės teisę pakeisti būtinąsias ir papildomas darbo sutarties sąlygas, keisti darbo laiko režimo rūšį, perkelti dirbti į kitą vietą, bet tik rašytiniu darbuotojo sutikimu. Į būtinąsias sutarties sąlygas įeina: darbo funkcija, darbo apmokėjimas, darbovietė. Darbuotojo atsisakymas gali tapti darbuotojo atleidimo priežastimi, laikantis darbo kodekse numatytos atleidimo tvarkos.

Didinama maksimali viršvalandžių riba

Pagal naująjį darbo kodeksą bus didinama maksimali viršvalandžių riba. Iki šiol galiojusiame darbo kodekse maksimali riba buvo 120 valandų per metus. Naujajame kodekse maksimali riba didinama iki 180 valandų per metus.

Darbo grafiko individualizavimas

Vietoje standartinės penkių ar šešių darbo dienų savaitės darbdavys galės individualizuoti darbo grafiką pagal darbuotojo asmeninius ar šeimos poreikius. 

Naikinama sutrumpinta prieššventinė darbo diena 

Vadovaujantis naujojo darbo kodekso nuostatomis, nebeliks viena valanda sutrumpintos darbo dienos šventinių dienų išvakarėse.

Keičiasi kasmetinių minimalių atostogų dienų skaičiavimas

Atostogų laikas nuo šiol skaičiuojamas ne kalendorinėmis, o darbo dienomis. Tokiu būdu minimali atostogų trukmė bus ne 28 kalendorinės dienos, o 20 darbo dienų.

Trumpinami įspėjimo apie atleidimą terminai

Jei darbuotojas bus atleidžiamas darbdavio iniciatyva be darbuotojo kaltės, jį reikės įspėti prieš vieną mėnesį jeigu jis yra išdirbęs daugiau nei metus. Jei darbuotojas yra išdirbęs mažiau nei metus, jis yra įspėjamas prieš dvi savaites. Įspėjimo terminas dvigubinamas jei darbuotojas augina vaiką iki 14 metų arba jei iki pensijos liko mažiau nei 5 metai. Įspėjimo terminas ilgėja tris kartus jei darbuotojas yra neįgalus arba jam iki pensijos liko mažiau kaip 2 metai. 

Naujas atleidimo pagrindas

Naujajame Darbo kodekse įtvirtintas naujas atleidimo pagrindas – darbdavio valia. Tai reiškia, jog darbuotojas yra įspėjamas apie atleidimą prieš 3 dienas ir jam išmokama 6 mėnesių išeitinė kompensacija.

Darbo sutarties nutraukimas darbuotojo iniciatyva

Darbuotojas galės nutraukti neterminuotą darbo sutartį ir terminuotą darbo sutartį, sudarytą ilgesniam kaip vieno mėnesio laikotarpiui. Sutartis galės būti nutraukta darbuotojo rašytiniu pareiškimu, apie tai ne vėliau kaip prieš dvidešimt kalendorinių dienų įspėjus darbdavį.

Nauja išeitinių kompensacijų išmokėjimo tvarka

Darbuotojui savo iniciatyva nutraukiant sutartį dėl svarbių priežasčių, mokama dviejų vidutinių darbo užmokesčių dydžio išeitinė kompensacija, arba vieno vidutinio darbo užmokesčio išeitinė kompensacija, jeigu darbuotojas dirbo trumpiau nei vienerius metus

Darbo sutartį nutraukiant darbdavio iniciatyva be darbuotojo kaltės, darbuotojui neatsižvelgiant į jo išdirbtą laiką įmonėje yra išmokama dviejų jo vidutinio darbo užmokesčio dydžio išeitinė išmoka, o jei darbuotojas dirbo mažiau negu vienus metus – pusės jo vidutinio darbo užmokesčio dydžio išeitinė išmoka.

Nėščiųjų atleidimo tvarkos pasikeitimai

Darbo sutartis su nėščia darbuotoja jos nėštumo laiku ir iki jos kūdikiui sukaks keturi mėnesiai gali būti nutraukta šalių susitarimu, jos pačios iniciatyva, nesant šalių valios arba kai baigiasi terminuota sutartis. Sename kodekse nutraukti darbo sutartį su nėščiąja neįmanoma nuo darbdavio informavimo apie nėštumą iki laiko, kai praeina vienas mėnuo po moters nėštumo ir gimdymo atostogų. 

Mokymosi išlaidos

Darbdavio turėtos išlaidos už apmokamus darbuotojo mokslus bus atlyginamos tik už paskutiniuosius dvejus metus iki darbo sutarties pabaigos. Išimtis taikoma jei kolektyvinėje sutartyje numatyti kitokie terminai, kurie negali viršyti trejų metų. 

Darbuotojui savo iniciatyva studijuojant su tikslu įgyti studijų krypties bakalauro, magistro kvalifikacinio laipsnio ir (arba) profesinės kvalifikacijos pagal formaliojo profesinio mokymo programas, kai visos ar ne mažiau nei pusė šių išlaidų yra apmokama darbdavio, darbo sutarties šalys papildomai turi galimybę susitarti, jog kol darbuotojas tęsia darbdavio lėšomis apmokėtas studijas, per trejus metus po darbdavio apmokamų studijų pabaigos savo iniciatyva darbo sutartį be svarbių priežasčių gali nutraukti tik atlyginęs darbdaviui jo patirtas išlaidas.

Nekonkuravimo susitarimų naujas reguliavimas 

Nekonkuravimo susitarimas bus pasirašomas atskirai tik su darbuotojais, turinčiais specialių žinių ar gebėjimų, kurie gali būti pritaikyti konkuruojančioje su darbdaviu įmonėje, įstaigoje, organizacijoje ar pradėjus vykdyti savarankišką veiklą ir taip padaryti darbdaviui žalos. Nekonkuravimo susitarimas pasibaigus darbo sutarčiai gali galioti ne ilgiau kaip du metus. Visą šį laikotarpį darbdavys darbuotojui mokėtų ne mažiau kaip 40% buvusio darbuotojo vidutinio darbo užmokesčio.

Pakeitimai žalos atlyginimo institute 

Nebelieka materialinės atsakomybės sąvokos bei materialinės atsakomybės sutarčių. Darbuotojo atsakomybė už padarytą žalą apribota 3 vidutiniais darbo užmokesčiais, o jeigu turtinė žala kilo dėl darbuotojo didelio neatsargumo, – 6 vidutiniais darbo užmokesčiais.

Privaloma darbo taryba

Darbdavys, kurio darbuotojų skaičius sudarys 20 ir daugiau darbuotojų, nuo Darbo kodekso įsigaliojimo dienos privalės inicijuoti darbo tarybos sudarymą. 

 

Atgal į naujienų sąrašą

Naujienos

Bylinėjimasis

2023-11-23

Ginčas dėl žalos atlyginimo dėl opciono sutarties pripažinimo negaliojančia

Nemokumas

2023-11-11

Kreditorių atstovavimas UAB „PAYRNET“ nemokumo byloje

Ginčų sprendimas

2023-06-21

Sėkmingas kliento atstovavimas Lietuvos Aukščiausiajame Teisme dėl Rusijos Federacijos teismo sprendimų pripažinimo ir vykdymo Lietuvoje

Tarptautinis pripažinimas

2023-04-12

Advokatų profesinė bendrija „Šulija Partners Law Firm Vilnius“ buvo įvardinta kaip viena iš pirmaujančiųjų advokatų kontorų Lietuvoje „Ginčų sprendimo“ praktikos srityje.

Daugiau naujienų...

ŠULIJA PARTNERS LAW FIRM VILNIUS, reg. nr. 302663221. Jogailos g. 11, VILNIUS, LT-01116, Lietuva. Faks.: +370 52051926. El. paštas: info@SulijaPartners.com

Kontaktai | Turinys | Pažink savo klientą | Privatumo politika | Pasiteiravimui | Nuorodos | Standartinės sąlygos | Advokatų reklama | Autorių teisės Į viršų