Spausdinti Siųsti nuorodą

Naujos valiutos įvedimas

2014.11.12

2015 m. sausio 1 d. Lietuva prisijungs prie euro zonos. Nors Europoje yra ne mažai perėjimo nuo nacionalinės valiutos prie euro pavyzdžių ir atskiros pamokos buvo (arba bent jau turėjo būti) išmoktos apie tai, kaip padaryti visą procesą labiau sklandų ir nesukelti sumaišties žmonių ir verslo gyvenime, pagrindinė perėjimo našta vis dėlto gula ant verslo pečių ir atskiri korporatyviniai, komerciniai ir susiję pasikeitimai turės būti įgyvendinti arba į juos bent jau bus būtina atkreipti dėmesį.

Įmonių įstatinis kapitalas
 
Neseniai atlikti Akcinių bendrovių įstatymo pakeitimai ir naujai priimtas Akcinių bendrovių ir uždarųjų akcinių bendrovių įstatinio kapitalo ir vertybinių popierių nominalios vertės išraiškos eurais bei įstatų keitimo įstatymas nustatė du pagrindinius pakeitimus Lietuvos įmonių teisėje:
 
1) Nuo 2015 m. sausio 1 d. bus mažinami bendrovių minimalūs įstatinio kapitalo dydžiai. Uždarųjų akcinių bendrovių įstatinis kapitalas turės būti ne mažesnis kaip 2500 eurų (šiuo metu – 10 000 litų), o akcinių bendrovių – ne mažesnis kaip 40 000 eurų (šiuo metu – 150 000 litų).
 
2) Veikiančios uždarosios akcinės bendrovės ir akcinės bendrovės privalės iki 2017 metų sausio 1 d. pakeisti savo įstatinių kapitalų nominalą atliekant atitinkamus pakeitimus įstatuose.
 
Oficialus patvirtintas perskaičiavimo kursas yra 3,4528 LTL = 1 EUR. Akcijų vertė turės būti išreikta dešimtimis euro centų tikslumu.
 
Bendrovių visuotinis akcininkų susirinkimas privalės iki nurodytos datos priimti sprendimą pakeisti bendrovės įstatus (sprendimui priimti pakaks paprastos balsų daugumos), nauja įstatų redakcija turės būti paruošta ir pateikta Registrų centrui registruoti. Atitinkami pakeitimai akcininkų sąraše bei vertybinių popierių savininkų sąskaitose taip pat turės būti atlikti, tačiau akcininkų teisių ir pareigų tai neįtakos.
 
Visa įstatų ir susijusių dokumentų keitimo procedūra gali pareikalauti papildomų lėšų, tačiau išlaidos neturėtų būti ženklios.
 
Komerciniai susitarimai 
 
Euro įvedimas nepaveiks šiuo metu sudarytų sutarčių galiojimo. Litais išreikštos sumos bus perskaičiuojamos pagal patvirtintą kursą į sumas eurų valiuta. Nepaisant to, siekiant išvengti bet kokių nesusipratimų su verslo partneriais (ypatingai su verslo partneriais už ES ribų) patartina peržvelgti ir patvirtinti ankstesnius susitarimus (nors ir nebūtinai rašytinio sandorio forma) dėl atskirų mokėjimų atlikimo pagal sudarytus sandorius sąlygų.
 
Galbūt kiek labiau pastebimi pakeitimai palies sudarytas paskolos sutartis. Pagal priimtą Euro įvedimo Lietuvos Respublikoje įstatymą visos teisinių dokumentų nuorodos į VILIBOR indeksą nuo euro įvedimo dienos yra laikomos nuorodomis į EURIBOR indeksą, išskyrus vienos nakties VILIBOR indeksą, o nuorodos į vienos nakties VILIBOR indeksą yra laikomos nuorodomis į EONIA indeksą. Tačiau būtina papildomai atkreipti dėmesį į tai, kad jeigu teisiniuose dokumentuose numatyta nuoroda į VILIBOR indeksą laikotarpiui, prasidėjusiam iki euro įvedimo dienos ir pasibaigiančiam po euro įvedimo dienos, šis palūkanų normų dydis bus naudojamas iki laikotarpio, kuriam jis nustatytas, pabaigos. Šalims paliekama galimybė susitarti ir kitaip, todėl verslui patartina peržvelgti sudarytas paskolos sutartis ir, jeigu būtina, susitarti dėl papildomų sąlygų.
 
Kita
 
1)   Nuo 2015 m. sausio 1 d. visos bankų sąskaitose esančios lėšos litais bus automatiškai perskaičiuotos į sumas eurais pagal patvirtintą perskaičiavimo kursą. Tokį perskaičiavimą visi bankai privalės atlikti nemokamai.
 
2)   Jokie papildomi darbo sutarčių pakeitimai nebus reikalingi, tačiau šiuo atveju būtina atkreipti dėmesį, kad perskaičiuojant darbuotojo atlyginimą taikoma speciali taisyklė. Po euro įvedimo darbo sutartyse nustatyti darbo užmokesčio dydžiai litais bus perskaičiuojami į eurus darbuotojo naudai apvalinant iki euro cento. Tais atvejais, kai skaitmuo po paskutinio skaitmens, iki kurio apvalinama, yra didesnis už 0, prie paskutinio skaitmens pridedamas vienetas arba nustatomas naujas dydis, ne mažesnis už buvusį litais nustatytą dydį, perskaičiuotą į eurus.
 
Taigi, pavyzdžiui, jeigu darbuotojo atlyginimas šiuo metu yra 7200 litų, eurais šis uždarbis bus paskaičiuojamas taip: 7200 : 3,4528 = 2085,264 eurų = 2085,27 eurų (bet ne 2085,26 eurų).
 
Dėl papildomos informacijos prašome kreiptis į mūsų Advokatų profesinę bendrija elektroniniu paštu: info@sulijapartners.com
 

Atgal į naujienų sąrašą

Naujienos

Bylinėjimasis

2023-11-23

Ginčas dėl žalos atlyginimo dėl opciono sutarties pripažinimo negaliojančia

Nemokumas

2023-11-11

Kreditorių atstovavimas UAB „PAYRNET“ nemokumo byloje

Ginčų sprendimas

2023-06-21

Sėkmingas kliento atstovavimas Lietuvos Aukščiausiajame Teisme dėl Rusijos Federacijos teismo sprendimų pripažinimo ir vykdymo Lietuvoje

Tarptautinis pripažinimas

2023-04-12

Advokatų profesinė bendrija „Šulija Partners Law Firm Vilnius“ buvo įvardinta kaip viena iš pirmaujančiųjų advokatų kontorų Lietuvoje „Ginčų sprendimo“ praktikos srityje.

Daugiau naujienų...

Kontaktinis asmuo

ŠULIJA PARTNERS LAW FIRM VILNIUS, reg. nr. 302663221. Jogailos g. 11, VILNIUS, LT-01116, Lietuva. Faks.: +370 52051926. El. paštas: info@SulijaPartners.com

Kontaktai | Turinys | Pažink savo klientą | Privatumo politika | Pasiteiravimui | Nuorodos | Standartinės sąlygos | Advokatų reklama | Autorių teisės Į viršų