Spausdinti Siųsti nuorodą

Teisės aktai

2013.05.30

2013 m. gegužės 30 d. Lietuvos Respublikos Seimas priėmė Administracinių bylų teisenos įstatymo pakeitimo ir papildymo įstatymą (Nr. XII-348). Šio įstatymo esmė – galimybė administracinio ginčo šalims sudaryti taikos sutartį ir taip baigti ginčą. Iki šiol Administracinių bylų teisenos įstatymas tokios galimybės nenumatė.

Įstatymas numato, kad teismas, nustatęs, kad byloje galima sudaryti taikos sutartį, turėtų pasiūlyti administracinio ginčo šalims apsvarstyti tokios sutarties sudarymo galimybę.
 
Taikos sutartį šalys turės teisę sudaryti bet kurioje proceso stadijoje. Taikos sutartis turės neprieštarauti imperatyvioms įstatymų normoms ir kitų teisės aktų nuostatoms, viešajam interesui, nepažeisti trečiųjų asmenų teisių ar teisėtų interesų. Taikos sutartis negali būti sudaroma norminių administracinių aktų teisėtumo bylose.
 
Šalims sudarius taikos sutartį ir teismui ją patvirtinus, teismas administracinę bylą nutraukia ir grąžina 50 procentų sumokėto žyminio mokesčio. Taikos sutartis visais atvejais turės būti tvirtinama teismo, tokiu būdu išvengiant neleistinų susitarimų tarp šalių. 
 
Jei administracinio ginčo šalys dėl taikos sutarties susitaria ir pateikia ją teismui tvirtinti po apygardos administracinio teismo sprendimo, tačiau nepasibaigus jo apskundimo apeliacine tvarka terminui, apygardos administracinis teismas patvirtina sutartį, panaikiną priimtą sprendimą ir nutraukia bylą. 
 
Priėmus šį įstatymą, tikėtina, kad taikos sutarties sudarymo galimybė leis teismui administracinius ginčus spręsti paprasčiau ir per trumpesnį laiką.
 
Šis įstatymas įsigalioja 2013 m. rugpjūčio 1 d. Plačiau su įstatymu galite susipažinti čia.
 

Atgal į naujienų sąrašą

Naujienos

Bylinėjimasis

2023-11-23

Ginčas dėl žalos atlyginimo dėl opciono sutarties pripažinimo negaliojančia

Nemokumas

2023-11-11

Kreditorių atstovavimas UAB „PAYRNET“ nemokumo byloje

Ginčų sprendimas

2023-06-21

Sėkmingas kliento atstovavimas Lietuvos Aukščiausiajame Teisme dėl Rusijos Federacijos teismo sprendimų pripažinimo ir vykdymo Lietuvoje

Tarptautinis pripažinimas

2023-04-12

Advokatų profesinė bendrija „Šulija Partners Law Firm Vilnius“ buvo įvardinta kaip viena iš pirmaujančiųjų advokatų kontorų Lietuvoje „Ginčų sprendimo“ praktikos srityje.

Daugiau naujienų...

ŠULIJA PARTNERS LAW FIRM VILNIUS, reg. nr. 302663221. Jogailos g. 11, VILNIUS, LT-01116, Lietuva. Faks.: +370 52051926. El. paštas: info@SulijaPartners.com

Kontaktai | Turinys | Pažink savo klientą | Privatumo politika | Pasiteiravimui | Nuorodos | Standartinės sąlygos | Advokatų reklama | Autorių teisės Į viršų