Spausdinti Siųsti nuorodą

Teisės aktai

2012.08.17

 2012 m. rugsėjo 1 d. įsigalios naujas Lietuvos Respublikos Mažųjų bendrijų įstatymas (toliau – „Įstatymas“), kuris leis steigti naujos teisinės formos juridinį asmenį. Mažoji bendrija yra ribotos civilinės atsakomybės privatusis juridinis asmuo – įmonė, kurios visi nariai yra fiziniai asmenys. Mažosios bendrijos steigėjais galės būti tik fiziniai asmenys, kurių gali būti ne daugiau kaip 10. 

Vienas ryškiausių šios naujos juridinio asmens teisinės formos privalumų – reikalavimo dėl minimalaus įstatinio kapitalo nebuvimas. Taip pat įtvirtinta galimybė mažosios bendrijos pelną paskirstyti ir nepasibaigus mažosios bendrijos finansiniams metams bei bendrijos narių teisė gauti bendrijos lėšų savo asmeniniams poreikiams.

Įstatymas suteikia daug laisvės susitarti dėl bendrijos narių susirinkimo šaukimo tvarkos ir mažosios bendrijos lėšų kaip avansu išmokamo pelno mažosios bendrijos narių asmeniniams poreikiams paėmimo ir gavimo tvarkos ir sąlygų. Todėl mažosios bendrijos steigimo dokumentai turi didelę įtaką tinkamam įmonės funkcionavimui ir efektyviam ginčų tarp jos narių sprendimui.
 
Įstatymas numato dvejopą Mažosios bendrijos organų struktūrą: mažosios bendrijos gali būti arba tik jos narių susirinkimas, arba narių susirinkimas ir vienasmenis valdymo organas – mažosios bendrijos vadovas. Jei mažojoje bendrijoje nėra vadovo, narių susirinkimas atlieka visas valdymo funkcijas, tačiau privalo paskirti narių susirinkimo atstovą, kuris atstovaus mažąją bendriją santykiuose su fiziniais ir juridiniais asmenimis ir sudaro sandorius, dėl kurių sudarymo sprendimus yra priėmęs mažosios bendrijos susirinkimas. Jei  mažojoje bendrijoje paskiriamas bendrijos vadovas – jis veikia visos bendrijos vardu ir turi teisę vienvaldiškai sudaryti sandorius. Dar vienas išskirtinių mažosios bendrijos požymių yra tas, kad su jos vadovu turi būti sudaroma ne darbo, o civilinė (paslaugų) sutartis. 
 
Tačiau naujos juridinio asmens teisinės formos įtvirtinimas Lietuvos teisėje neabejotinai palieka daug mokestinių, administracinių ir darbo teisės klausimų. Siekiant tinkamai pasinaudoti mažosios bendrijos teikiamais privalumais patartina kreiptis profesionalios teisinės pagalbos ruošiant steigimo dokumentus bei išsiaiškinant mokestinius ir kitus svarbius aspektus.
 

Atgal į naujienų sąrašą

Naujienos

Bylinėjimasis

2023-11-23

Ginčas dėl žalos atlyginimo dėl opciono sutarties pripažinimo negaliojančia

Nemokumas

2023-11-11

Kreditorių atstovavimas UAB „PAYRNET“ nemokumo byloje

Ginčų sprendimas

2023-06-21

Sėkmingas kliento atstovavimas Lietuvos Aukščiausiajame Teisme dėl Rusijos Federacijos teismo sprendimų pripažinimo ir vykdymo Lietuvoje

Tarptautinis pripažinimas

2023-04-12

Advokatų profesinė bendrija „Šulija Partners Law Firm Vilnius“ buvo įvardinta kaip viena iš pirmaujančiųjų advokatų kontorų Lietuvoje „Ginčų sprendimo“ praktikos srityje.

Daugiau naujienų...

ŠULIJA PARTNERS LAW FIRM VILNIUS, reg. nr. 302663221. Jogailos g. 11, VILNIUS, LT-01116, Lietuva. Faks.: +370 52051926. El. paštas: info@SulijaPartners.com

Kontaktai | Turinys | Pažink savo klientą | Privatumo politika | Pasiteiravimui | Nuorodos | Standartinės sąlygos | Advokatų reklama | Autorių teisės Į viršų