Spausdinti Siųsti nuorodą

Teisės aktų pakeitimai

2012.03.29

Lietuvos Vyriausybė patvirtino pasiūlymą papildyti Administracinių bylų teisenos įstatymą taisyklėmis dėl taikos sutarties sudarymo.

Tarpininkavimas yra sąlyginai naujas ir ne itin populiarus ginčų sprendimo būdas Lietuvoje, ypač bylose dėl viešųjų klausimų (administracinėse bylose). Civilinėse bylose teismas yra įpareigotas imtis visų priemonių, kad ginčas būtų išspręstas taikiai. Šalys turi teisę sudaryti taikos sutartį bet kurioje proceso stadijoje. Tačiau iki šiol Administracinių bylų teisenos įstatymas nepripažįsta šio instituto. Kartais praktikoje taikos sutartys administraciniuose ginčuose sudaromos vadovaujantis Civilinio kodekso ir Civilinio proceso kodekso nuostatomis.

Dėl šios priežasties Teisingumo ministerija parengė, o Vyriausybė patvirtino pasiūlymą papildyti Administracinių bylų teisenos įstatymą nuostatomis, susijusiomis su taikos sutarčių tvirtinimu teisme.

Pagal naująjį įstatymą šalys turi teisę sudaryti taikos sutartį bet kurioje proceso stadijoje, jeigu tokią sutartį sudaryti galima pagal ginčo pobūdį. Taikos sutartis turi neprieštarauti imperatyvioms įstatymų ir kitų teisės aktų nuostatoms, viešajam interesui, nepažeisti trečiųjų suinteresuotų asmenų teisių ar teisėtų interesų. Taikos sutartis negali būti sudaroma norminių administracinių aktų teisėtumo bylose.

Naujos taisyklės dėl taikos sutarčių sudarymo administracinėse bylose įsigalios, jei Seimas priims, o Prezidentė pasirašys naująjį įstatymą. Daugiau  informacijos rasite čia.

Atgal į naujienų sąrašą

Naujienos

Bylinėjimasis

2023-11-23

Ginčas dėl žalos atlyginimo dėl opciono sutarties pripažinimo negaliojančia

Nemokumas

2023-11-11

Kreditorių atstovavimas UAB „PAYRNET“ nemokumo byloje

Ginčų sprendimas

2023-06-21

Sėkmingas kliento atstovavimas Lietuvos Aukščiausiajame Teisme dėl Rusijos Federacijos teismo sprendimų pripažinimo ir vykdymo Lietuvoje

Tarptautinis pripažinimas

2023-04-12

Advokatų profesinė bendrija „Šulija Partners Law Firm Vilnius“ buvo įvardinta kaip viena iš pirmaujančiųjų advokatų kontorų Lietuvoje „Ginčų sprendimo“ praktikos srityje.

Daugiau naujienų...

ŠULIJA PARTNERS LAW FIRM VILNIUS, reg. nr. 302663221. Jogailos g. 11, VILNIUS, LT-01116, Lietuva. Faks.: +370 52051926. El. paštas: info@SulijaPartners.com

Kontaktai | Turinys | Pažink savo klientą | Privatumo politika | Pasiteiravimui | Nuorodos | Standartinės sąlygos | Advokatų reklama | Autorių teisės Į viršų